Leuk artikel die de kracht van zelfstandigen netwerken ondersteunt:
http://www.nu.nl/economie/1893809/kleine-ondernemer-onderschat-in-crisis...
AMSTERDAM - De kleine ondernemer wordt onderschat in de strijd tegen economische tegenslag. Zij zijn juist goed uitgerust om met een crisis om te gaan.
Dat concludeert de Kamer van Koophandel (KvK) Amsterdam in een maandag naar buiten gebracht onderzoek.
Ondernemers
Kleine ondernemers zijn veelzijdig, toegewijd en kunnen effectief de bakens verzetten, aldus de KvK. Het onderzoek is uitgevoerd door Regioplan Beleidsonderzoek.
De resultaten tonen aan dat kleine ondernemers weliswaar last hebben van de financiële crisis, maar dat de meesten de komende jaren wel een groei van de omzet verwachten. Slechts 10 procent maakt zich ernstige zorgen over de huidige economische omstandigheden.
Aanmeldingen
De KvK denkt komend jaar veel aanmeldingen te krijgen van beginnende ondernemers. "Misschien krijgen we wel de meeste nieuwe inschrijvingen door wat er nu gebeurt in de economie.
Veel mensen beginnen voor zichzelf, sommigen krijgen wat geld mee van het bedrijf waar ze werkten'', aldus KvK-voorzitter Oswald Schwirtz.\
Werknemers
Vrijwel de meeste bedrijven in de regio (86 procent) tellen een tot vijf werknemers, blijkt uit het onderzoek. Zij dragen samen 6 miljard euro bij aan het bruto regionaal product. Ongeveer een vijfde van de beroepsbevolking in de regio Amsterdam werkt bij een kleine onderneming.
Maatwerk
Uit het onderzoek blijkt verder dat opdrachtgevers het werk liever door kleine bedrijfjes laten doen omdat zij bijvoorbeeld maatwerk willen en niet als een nummer behandeld willen worden.
Ook vinden zij dat kleine ondernemers meer plezier uitstralen in hun werk en winst voor hen een minder grote rol speelt. Bovendien kunnen ondernemingen zich via internet steeds beter presenteren en streven grote bedrijven naar een flexibele organisatie waar freelancers of zzp'ers onderdeel van uitmaken.
In de afgelopen tien jaar nam het aantal bedrijven in de regio Amsterdam toe van 100.000 in 1998 tot 140.000 in 2008.
© ANP