Wat voor betekenis heeft internet op de toekomst van het auteursrecht?
Auteursrecht is automatisch van toepassing op het maken van werken in de literateur, kunst en wetenschap. Daar horen ook software, toespraken en films bij.
Internet zorgt dat verspreiding van media spotgoedkoop is. Met 1 site kun je de hele wereld bereiken. Daarbij kan bijna een oneindig potentieel aan creatieve mensen bereikt worden.
In software heeft dat geleid tot de opkomst van de Open Source beweging. Mensen geven uit vrije wil een deel van hun auteursrecht op, op voorwaarde dat anderen dat ook doen die dat werk gebruiken. Dat werk kan dan door iedereen weer gebruikt worden. Een paar uurtjes werk aan een al bestaand produkt kan maken dat dat produkt net wel geschikt is voor jouw klant. Daarmee doe je jezelf een dienst, maar ook alle anderen die aan dat produkt werken. Een gratis produkt, die gratis verspreid wordt.
Economische wetten veroorzaken dat elke andere methode langzaam zal verdwijnen. De waarde voor de bouwers zit hem in de kennis over hoe je zo'n produkt het beste kunt gebruiken en de naam die je krijgt als bouwer. Die kennis en die naam is het geld waard waar vele bedrijven hun brood mee verdienen.
Wetenschap is altijd al "Open Source" geweest. Kennis in de wetenschap was altijd openbaar en kon altijd al gebruikt worden door andere wetenschappers, waarbij de naam van de geciteerde wetenschappers groter werd en meer waard. "Open Source" is geen nieuw concept maar zo oud als de wetenschap zelf.
Andere media: muziek, boeken, films staan, meer dan software, in de oude wereld van distributeurs die nog veel macht in handen hebben. Dat lijkt langzaam te veranderen. Muzieken, boeken en films worden nu al massaal gratis verspreid over internet. Is dat erg? Ja, dat is erg, voor de distributeurs die niet langer nodig zijn.
Is dat erg voor de makers? Dat is nog maar de vraag. Wetenschappers kunnen goed leven met hun Open Source model, duizenden programmeurs en software bedrijven ook. Zou dat anders zijn voor muzikanten, schrijvers en filmmakers?
De vraag is of er een alternatief is. Stel dat het distributeurs lukt om muziek, films en boeken met een strikt auteursrecht niet meer gratis te laten verspreiden op internet. Dat alle gratis download sites gesloten worden en alle email op de wereld gefilterd wordt op illegale films, muziek en boeken. (Dat is op zich al een eng idee) Maar wat zou dan het gevolg zijn voor de creatieve makers?
Er zal misschien meer verkocht worden via betaalsites.
Maar de muziekliefhebber, die enthousiast is over een nieuw nummer, zal het niet meer mogen/kunnen delen met vrienden.
Tenzij.... die muziek onder een Open Source licentie valt. Er zullen legale download sites komen met Open Source muziek, Open Source films en Open Source boeken (waarschijnlijk met een Creative Commons License).
De verspreiding van die werken zal enorm veel groter zijn dan de afgeschermde werken. Die muzikanten, schrijvers en filmmakers zullen bekend kunnen worden, hun werk zal massaal meer bekeken worden.
Zij zullen een merknaam met waarde kunnen krijgen. En die waarde is ten gelde te maken met optredens, betaald bloggen, gadget verkoop, speciale uitgaven etc. etc.
De uitkomst van de rechtzaak tegen the Pirate Bay en andere verspreidingssites is hier niet meer voor van belang, daarvoor is de
invloed van de aard van internet veel te groot.
Je kernprodukt wordt gratis verspreid of niet verspreid, wat je terugkrijgt is een naam. En die naam is goud waard. Dat zijn de wetten van internet die gelden voor auteursrechtelijke media.
Muzikanten, schrijvers en filmmakers, ik roep jullie op om deze nieuwe situatie in te zien en te omarmen. En nu al te beginnen met Creative Commons. Dan snap je de wereld die er onafwendbaar aankomt, eerder dan de anderen en kun je er veel beter gebruik van maken.