In de kranten staat de laatste dagen een oproep om nieuwe Nederlandse multinationals te laten ontstaan.
(bijv http://www.volkskrant.nl/economie/article1141143.ece/Nederland_zoekt_nie...)
Gewichtige mannen die het goed voor de economie vinden als we een nieuwe shell of philips krijgen en die vragen mogen beantwoorden waarom ze daar voor zijn.
2 vragen worden tot nu toe niet aan ze gesteld, naar mijn mening de belangrijkste:
-Waarom begin je het zelf niet?
Ondernemingszin is de belangrijkste voorwaarde voor het starten van elk bedrijf en zeker voor een multinational.
Hoe meer mensen starten, hoe groter de kans dat iemand net de juiste persoon op de juiste plek is om de aanzet te geven tot een multinational.
-Wat is een multinational?
In deze tijd waarin internet communicatie van iedereen met iedereen mogelijk maakt en waarin je wereldwijd kan inkopen en verkopen met 1 pc heeft een grote hierarchische organisatie steeds minder concurrentievoordeel.
Iedereen heeft al een kamer met pc thuis waarin hij met de wereld kan handelen, wat is dan het nut van een groot gebouw waarbij mensen tijd verspillen door eerst in de file te gaan staan om er te komen, om daarna hetzelfde te doen wat thuis ook kan?
Zeker voor software, maar langzamerhand ook voor andere bedrijfstakken, blijkt een Open Source strategie de meest concurrerende manier van produkten maken. Een organisatie die diensten kan leveren op een produkt waar wereldwijd aan wordt gewerkt wordt langzamerhand succesvoller dan een organisatie die met (relatief) beperkte middelen zelf een produkt maakt en geld probeert te verdienen met licenties. De dag dat er een goed Open Source alternatief komt, is de dag dat zo'n bedrijf onmiddelijk in zijn voortbestaan wordt bedreigd.
Er zijn wel nieuwe multinationals, maar ze werken anders dan de oude. Het zijn netwerken van zelfstandigen, kleine bedrijven en grote bedrijven die samenwerken aan een zo goed mogelijk produkt.
Drupal is zo'n multinational, 10 jaar geleden ontstaan in de benelux.
Langzaam maar zekert verovert drupal de Content Management System wereld.
Grote en kleine organisaties ontdekken het gratis produkt voor hun websites. Virgin, World Food Program, NRC, Forbes, Akzo Nobel, AWVN, MKB Nederland gebruiken allemaal drupal in 1 of meerdere van hun sites. IBM en google werken mee aan de ontwikkeling.
Op dit moment zijn er wereldwijd duizenden mensen die aan het produkt werken, maar nog belangrijker, duizenden mensen die er (een deel van) hun inkomen mee verdienen door drupal in te zetten voor hun klanten.
Drupal is een ware, moderne multinational.
Een vergelijkbaar verhaal kun je vertellen voor Linux, Joomla, Apache, Mozilla en vele anderen.
Een iets ander type organisatie is KI-work (http://www.ki-work.com).
Een professioneel samenwerkings netwerk op wereldschaal. Ook weer gebaseerd op samenwerken en wederzijds vertrouwen.
Het wereldwijd vertrouwen in grote bedrijven is op een historisch minimum zegt Tia Carr Williams van het Relationship Capital Institute (http://relationshipcapitalinstitute.org/) naar aanleiding van een artikel van Richard Edelman (http://www.edelman.com/trust/2009/).
Waarom dan op zoek naar nieuwe grote, hierarchische organisaties, wiens hang naar het grote geld ons in een unieke crisis heeft gestort?
De toekomst ligt in kleine bedrijven die samenwerken, die het leuk vinden om dat te doen waar ze goed in zijn, en die alles doen om gegeven vertrouwen ook waar te maken en die samen in korte tijd enorme multinationals vormen.
Mijn oproep aan de overheid is om niet de focus te leggen op 1 of meerdere multinationals, maar te leren zien welke "multinationale" kenmerken de huidige netwerken van kleine bedrijven nu al hebben en ze daarin zo veel mogelijk te ondersteunen.